Om Oss

Bli en mästerkock

Låt mig lära dig persisk matlagning

Mitt namn är Haide Haghani och jag är född och uppvuxen i Irans huvudstad Teheran. Det var där, i min mammas och mormors kök, omgiven av vänner och släktingar, som jag lärde mig allt om persisk matkultur och konsten att tillaga de traditionella rätterna.
Min familj kommer från Rasht i norra Iran invid Kaspiska havet, ett område som erkänts av UNESCO för sin högtstående matlagningskonst. Jag vågar därför påstå att jag har mycket god erfarenhet av matlagning i allmänhet och det persiska köket i synnerhet. Det finns alltid något inslag av persiska ingredienser i allt jag tillagar.
Efter att vänner på besök hos oss flera gånger visat intresse av att få lära sig lite mer av min persiska kokkonst så har jag nu tagit steget att starta ”Bibis persiska matskola”. Bibi säger man till sin mormor eller farmor på farsi och det är vad mina barnbarn här i Sverige nu kallar mig.
Persisk mat har en alldeles särskild smak. Man blandar gärna söta och sura smaker och användernendast naturliga råvaror. Mycket örter och soltorkade frukter i kombination med traditionella kötträtter.
Jag kan ta emot grupper på mellan 6 och 10 personer i vårt hem i Uttran söder om Stockholm eller i ditt eget hem. På några få timmar får deltagarna lära sig hur man lagar till och serverar en komplett persisk måltid. Vi lagar maten i ett helt vanligt kök i lugnt tempo, utan stress och med gott om tid för frågor och diskussioner, som fortsätter vid matbordet när vi serverat det vi tillagat. Givetvis får alla med sig ett utförligt recept och tillagningsinstruktioner hem.
Meddela mig i förväg om du är vegetarian/vegan eller har någon matallergi så tar vi hänsyn till det
vid tillagningen.
Mitt mål med matlagningskursen är inte bara att du ska få smaka på det allra bästa det persiska
köket kan erbjuda, utan även att du ska få en helt ny smakupplevelse och ta del av och lära dig lite av den persiska matkulturen. Och jag är säker på att du kommer att uppskatta det och vill laga till det senare hemma i ditt eget kök.
Förutom en huvudrätt tillagar vi även sidorätter, sallader och dessert samt brygger te på traditionellt vis. Alkoholfria drinkar ingår. Totalt spenderar vi ca fyra timmar tillsammans, lite beroende på hur många frågor deltagarna har och hur höga diskussionens vågor går.
Jag anpassar alltid kurserna till deltagarnas nivå av förkunskap. Hjärtligt välkommen till en ny smakupplevelse som du kan ta med dig hem och låta dina närmaste ta del av.

Haide

Follow Bibis Persiska Matskola on instagram!